marți, 30 martie 2010

Earth Hour 2010


2009 este primul an in care WWF (World Wide Fund for Nature) a organizat, oficial, campania Earth Hour (Ora Pamantului) in Romania, iar fiecare locuitor al tarii a fost invitat sa stinga lumina, sa participe la spectacole unplugged la lumina lumanarii sau sa observe corpuri ceresti.

Bucuresti, Iasi, Botosani, Tulcea, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Targoviste si Sfantu Gheorghe sunt orasele care s-au alaturat in mod oficial campaniei Earth Hour de pe 28 martie, cand 1 miliard de oameni din toata lumea au stins lumina pentru o ora, de la 20.30 la 21.30.

Peste 30 de companii si-au anuntat participarea la Earth Hour, comunicand mesajul campaniei catre angajatii si clientii lor si intrerupand iluminatul la sediile din Bucuresti si din tara. Vodafone Romania a trimis peste 2 milioane de SMS-uri abonatilor sai, cu mesajul Earth Hour, iar Grupul Lafarge a oprit pentru o ora functionarea utilajelor din uzinele de ciment, balastierele si statiile de betoane din Romania. De asemenea, UTV a intrerupt emisia timp de o ora, de la 20.30 la 21.30.

La Bucuresti, autoritatile au confirmat stingerea luminilor catorva cladiri simbolice: Ateneul Roman, Teatrul National Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Muzeul National de Arta, Opera Romana, Hotelul Intercontinental si Magazinul Cocor.

Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, a stins iluminatul exterior timp de o ora, incepand cu 20.30. Diminuarea iluminatului in Piata Constitutiei a permis voluntarilor WWF sa formeze, cu lumanari, numarul 60, simbolul evenimentului. Tot in Piata Constitutiei, trupa Sistem a sustinut un concert unplugged, iar Astroclubul Bucuresti a montat doua telescoape, cu ajutorul carora doritorii au putut observa corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa de obicei din cauza poluarii luminoase din capitala.

La Timisoara, Primaria a stins iluminatul public din Piata Unirii, ceea ce a permis Observatorului Astronomic din Timisoara sa organizeze o sesiune de Sidewalk Astronomy- Astronomie de trotuar. Intre orele 20.00- 22.00, un grup de astronomi, amatori dar si profesionisti, le-au prezentat timisorenilor corpurile ceresti cu ajutorul mai multor instrumente astronomice. In acelasi timp, pentru timisorenii amatori de teatru, Teatrul Studentesc Thepsis a pregatit un spectacol-lectura la lumina lumanarilor, pentru intervalul 20.30 si 21.30, la Casa de Cultura a Studentilor.

La Iasi, s-a stins iluminatul exterior la peste 30 de institutii publice, dar si la sediul companiei Antibiotice.

La Cluj-Napoca, grupul local de voluntari al Greenpeace a promovat Ora Pamantului in zilele de 27 si 28 martie, prin informarea cat mai multor cetateni cu privire la campania globala si la modul in care se pot implica ei in prevenirea schimbarilor climatice. In acelasi timp, ursul polar Greenpeace a participat la marsul biciclistilor (Reactie in lant), ce a avut loc in parcul IL Caragiale. Pe 28 martie, incepand cu orele 20.30, voluntarii Greenpeace au fost prezenti la Polus Center, unde s-au stins firmele luminoase ale centrului comercial si s-a realizat cu toti cei prezenti numarul 60 din lumanari si torte.

La Brasov, autoritatile locale au stins iluminatul exterior la sediul Primariei si la cel al Prefecturii.

La Botosani s-au stins luminiile la sediul Primariei si la institutiile subordonate, dar si la cele doua teatre, Teatrul Mihai Eminescu si Teatrul pentru copii si Tineret Vasilache.

La Tulcea, Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria si Palatul Copiilor au intrerupt iluminatul intre orele 20.30-21.30. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion au realizat observatii astronomice in fata Palatului Copiilor, oferind explicatii despre corpurile ceresti si despre poluarea luminoasa.

La Targoviste s-a oprit iluminatul la Curtea Domneasca, Casa Tineretului si pe unele artere din oras.

La Sfantu Gheorghe, municipalitatea a decis intreruperea iluminatului public si la institutiile publice si s-au organizat petreceri la lumina lumanarii.

“Participarea la Earth Hour este un mod simplu de a arata ca, impreuna, putem transmite un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice, cu atat mai mult cu cat anul 2009 este unul crucial pentru politicile de clima. In luna decembrie a acestui an, liderii mondiali se vor reuni la Copenhaga pentru a stabili un acord global privind combaterea schimbarilor climatice. Earth Hour este o oportunitate pentru noi toti de a ne uni fortele si de a transmite un mesaj comun care sa creasca sansele adoptarii unui acord puternic”, a declarat Luminita Tanasie, director de program WWF Romania.

Din Las Vegas pana la Sydney, din Cape Town la Beijing, miloane de oameni din peste 2000 de orase s-au angajat sa participe la Earth Hour, iar Turnul Eiffel, Biblioteca din Alexandria, Sfinxul si Marile Piramide din Giza si Taipei 101 au ramas in intuneric timp de o ora.

Parteneri in campania Earth Hour Romania sunt: ARCUB/Primaria Municipiului Bucuresti, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii, Parlamentul Romaniei-Camera Deputatilor, Astroclubul Bucuresti, Ogilvy&Mather Romania, Vodafone Romania, Intercontinental Bucuresti, Grupul Lafarge si Asociatia Greenitiative.


sursa: green-report.ro

Un comentariu:

  1. amazing photos of a beautiful city.

    Helen, X
    http://areyoudressingupordressingdown.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere